Sådan holder du dit værktøj rent og pænt for en lang levetid

Mange danskere smider hvert år værktøj ud der ellers fint kunne have holdt mange år endnu. Enten er det forbi maler børsten er blevet hård og stiv, eller også er hammeren rustet, skruetrækkerens håndtag flækket, eller batteriet i elværktøjet er gået dødt. 

Det er en skam, da det ikke blot fører til en højere udgift for danskerne, men også bidrager til mere affald på genbrugspladserne, og dermed en større belastning for miljøet. I denne artikel vil vi derfor komme med en række gode råd og tips, til hvordan du kan forlænge levetiden på dit værktøj ved et par simple metoder til vedligehold. God læselyst!

Kort om vedligehold af værktøj og udstyr

Det er ikke alle typer værktøj der kræver regelmæssig vedligeholdelse, selvom det ofte vil være en god idé alligevel. For eksempel er mange elektroniske komponenter stort set fri for vedligehold, og kræver blot udskiftninger når kullet i en skruemaskine bliver brudt ned.

Nedenfor vil vi dog se nærmere på de forskellige typer vedligehold du kan foretage, for at opnå den bedste levetid på dit værktøj og få det meste ud af din investering. 

Rengøring

Først og fremmest kan en simpel rengøring gøre underværker for de fleste typer værktøjer. Når man er færdig med at bruge en malerpensel, er det vigtigt at man vasker den helt ren for gammel maling, så den ikke tørrer ind.

Først og fremmest kan en simpel rengøring gøre underværker for de fleste typer værktøjer. Når man er færdig med at bruge en malerpensel, er det vigtigt at man vasker den helt ren for gammel maling, så den ikke tørrer ind.

Langt det meste værktøj bliver med tiden dårligere hvis ikke man jævnligt gør det rent, det gælder alt fra din trofaste hammer, som kan blive rusten eller få belægninger der gør den mindre behagelig at holde på, såvel som boremaskiner der bliver fyldt med støv og savsmuld.

En hurtig fugtig klud efter brug af det meste værktøj kan spare mange timer og kroner i fremtiden, men man kan også gå mere i dybden med en stålbørste, trykluft og sæbevand.

Smøring

Når man arbejder med værktøj af metal, især den type der har bevægelige dele af metal, er det en god idé at sikre de forskellige dele er smurte. Du kan ofte nøjes med en smule WD40 eller lignende spray.

På denne måde sikrer du, at de bevægelige dele forbliver smidige og friktionen reduceres, hvilket forlænger levetiden på mekaniske komponenter.

Jo oftere du bruger værktøjet, jo oftere bør du smøre det. Men omvendt gælder det også, at hvis værktøjet har ligget ude i garagen i længere tid, ja så trænger det nok også til lidt olie eller fedt.

Opbevaring

Det er også vigtigt at tænke på korrekt opbevaring. Bor du i hus, er det oplagt at smide værktøjet ud i garagen. Men der er tit et klima som ikke går alt for godt sammen med værktøj, hverken batterier, elektronik eller metal. 

Hvis du har frost i garagen, eller godt med fugt, kan det være en god idé at investere i en isoleret værkstedsvogn, læs eventuelt vores artikel på siden omkring disse, eller få andre typer opbevaring til dit værktøj som beskytter mod disse vilkår der med tiden vil få dit værktøj til at ruste eller gå i stykker.

Rustbeskyttelse

Det bringer os videre til næste emne på listen, nemlig rustbeskyttelse og behandling. Du kan i dag købe en række smarte produkter og sprays, der kan påføres det værktøj du ønsker at beskytte. De fungerer ofte ved at skabe en beskyttende hinde, og på den måde forlænge levetiden.

Når det kommer til rustbehandling, er der en række ting du kan gøre med værktøj der er lavet af solidt metal som jern eller lignende. Du kan ofte slibe rusten af, da denne type rust plejer at være overfladisk, og derefter behandle værktøjet med en god olie eller lignende.

Jo før du opdager rust og behandler det, jo bedre. Med tiden kan selv overfladisk rust godt blive alvorligt, så det er smart at holde øje med værktøjet fra tid til anden, især hvis det ligger et koldt eller fugtigt sted længere tid af gangen.

Slibning og polering

Værktøj af en vis kvalitet fortjener at blive slebet eller poleret fra tid til anden. Det er i mange tilfælde både afgørende for udseendet, såvel som funktionaliteten. 

Det hjælper samtidig med at forhindre rust, men kan også gøre saven, klingen eller havesaksen skarpere og mere effektiv, så man samtidig også undgår skader på grund af sløvt værktøj.

Polering skaber derefter en jævn overflade, der forbedrer ydelsen og præcisionen, modvirker rustdannelse og forlænger levetiden, og kan få værktøjet til at se ud som nyt igen, hvilket giver mere motivation til at bruge det eksisterende, frem for at investere i nyt hele tiden.