Uanset om du skal udføre håndværksopgaver i haven derhjemme eller på arbejdspladsen, er det ofte en god idé at have det rette arbejdstøj på. Alt afhængigt af opgaven kan formålet blot være at holde dit normale tøj rent, men der er også mange situationer hvor du kan arbejde mere effektivt eller få en mere sikker arbejdsgang med det rette tøj.
Der findes dog mange forskellige typer arbejdstøj, med en lang række forskellige mærker og kvaliteter at vælge mellem. Derfor har vi valgt at skrive denne udførlige guide, der vil forsøge at afdække alle de mest almindelige opgaver og typer arbejdstøj som den gennemsnitlige dansker kan komme ud for i hverdagen eller arbejdslivet. God læselyst!
Typer af arbejdstøj
Når man skal vælge arbejdstøj, er det oplagt at starte med at tænke nærmere over hvilke opgaver der skal udføres. Er det udendørs arbejde, eller skal projektet primært foregå inde i varmen?
I de fleste tilfælde vil et par gode og solide arbejdsbukser være en af de første ting man bør anskaffe sig, da disse både er egnede til indendørs og udendørs brug.
Et par overalls kan være et godt alternativ til arbejdsbukser, da disse beskytter lidt mere af kroppen, og samtidig også typisk har lidt større lommer end bukser.
Hvad jakker og trøjer angår, er det op til arbejdsopgaven og miljøet man arbejder i, og her er det typisk funktionalitet som lommer og lignende det kommer an på, såvel som valget af materialer som vi dækker i næste afsnit.
Et par sikkerhedssko kan også være vigtige at have med i værktøjskassen så at sige, da disse ikke blot beskytter tæerne mod tunge ting der falder, men typisk også har beskyttelse i bunden af sålen, så man kan træde på søm, skruer og glas uden at det går gennem skoen.
Der findes et utal af handsker, fra tynde latex handsker, til tykke handsker der beskytter mod kemikalier og skarpe genstande, og udover arbejdsopgaven, bør man også her tænke over hvordan valget af handskerne påvirker fingerfærdigheden og arbejdseffektiviteten.
Valg af materialer
Når det gælder de specifikke materialer som arbejdstøjet er lavet af, kan man groft set opdele dem i fire kategorier, alt afhængigt af opgaven og miljøet man arbejder i.
Først og fremmest er der de såkaldte åndbare materialer, hvilket hjælper med at transportere sveden væk fra kroppen og ud gennem tøjet når man er fysisk anstrengt. Dette kan være et godt valg til arbejde i det varmere halvår, såvel som indendørs arbejde såsom nedrivning eller andre tunge opgaver hele året rundt.
Arbejder man udendørs i Danmark, kommer man ikke uden om at overveje arbejdstøj fremstillet af vandafvisende materialer. Der findes mange begreber der er opfundet af markedsføring eksperter, men fælles for dem alle, er at man skal kigge nærmere hvor vandtæt tøjet egentligt er. Der er nemlig forskellige kategorier af vandtæthed.
Den næste kategori dækker over termisk og brandsikkert arbejdstøj. Dette tøj er primært anvendt ved særlige fag og brancher, og det er ofte et krav hvis man arbejder professionelt. Termiske lag består af isolerende materialer til ekstreme temperaturforhold som vinterarbejde i Grønland, mens brandsikre materialer som Nomex eller Kevlar beskytter mod flammer og varme.
Sidst men ikke mindst, er der det almindelige arbejdstøj som ikke lander i de ovenstående kategorier, og det er typisk af billigere materialer som ikke decideret er gode til en specifik arbejdsopgave, men som sagtens kan bruges til gør-det-selv manden eller kvinden i de fleste situationer. Her er det op til egne præferencer.
Sikkerhed og certificeringer
Der findes også en række arbejdstøj med klassificeringer og certificeringer, der skal sikre bærerens sikkerhed. For eksempel har Arbejdstilsynet nogle krav omkring tre klasser af reflekstøj til visse brancher og fagfolk, som vi eksempelvis kender dem fra vejarbejdere på motorvejen.
Der findes desuden en række internationale standarder som skal gøre det nemmere for personer og arbejdsgivere at finde det rette arbejdstøj.
For eksempel kan vi nævne EN ISO 20471, som er en fælles betegnelse for synlig beklædning. Der er en anden lignende standard der dog ikke har helt lige så skrappe krav, kaldet EN 17353. Denne standard dækker kropstøj bredt og kan omfatte tøj, der ikke nødvendigvis har synlighed som hovedformål, men snarere opfylder generelle krav til kropstøj.
EN 343 er en anden standard, der især bruges til udendørs arbejde, og er en betegnelse for åndbart, vind- og vandtæt arbejdstøj. Denne standard er også opdelt i 3 klasser, og bruges både af håndværkere, men også personer der sejler og lignende.
Der findes mange andre europæiske og internationale standarder, der kan indikere at tøjet beskytter mod svejsning, varme og ild, arbejde som elektriker med elektriske spændinger, kemikalier og meget mere.
Dog er det værd at huske på, at det som udgangspunkt er arbejdsgiver der skal sørge for tøjet til ansatte, så de er passende beskyttet i forhold til de risici, de står over for i deres arbejdsmiljø.
Godt og korrekt arbejdstøj er ikke blot en luksus, men en nødvendighed for at sikre både komfort og sikkerhed på arbejdspladsen. Ved at forstå og vælge arbejdstøj baseret på opgavens karakter, miljøet og eventuelle specifikke risici, kan man ikke kun forbedre effektiviteten af ens arbejde, men også bidrage til at skabe et mere sikkert og beskyttet arbejdsmiljø, uanset om man arbejder i privaten eller for arbejdsgiver.
Så næste gang du står over for valget af arbejdstøj, husk at tage højde for de forskellige materialer, certificeringer og standarder, der er tilgængelige, og sørg for at udstyre dig selv eller dine medarbejdere med det rette tøj til opgaven.