Din ultimative guide til valg af håndværksmæssig uddannelse

Elsker du at arbejde med hænderne, få fysisk motion mens du tjener penge, og bygge noget som andre folk nyder at bruge eller bo i? Så kan det være du skal overveje en håndværksmæssig uddannelse. I Danmark tjener håndværkere faktisk en fornuftig løn, og der er tit gode muligheder for videre uddannelse eller kurser.

Det kan dog være svært at vælge mellem de mange brancher og typer ved første øjekast, så derfor har vi skrevet denne guide, så du kan få et overblik over hvad der er af muligheder på markedet, og vi vil beskrive de vigtigste ting for at hjælpe dig med at finde frem til den bedste uddannelse for dig. God læselyst!

Hvorfor vælge en uddannelse som håndværker

Det er måske ikke det mest prestigefyldte, at sige man er håndværker, men ikke desto mindre er de en vigtig del af det danske samfund. En teknisk uddannelse giver desuden lærlingeløn allerede mens man studerer, og ved du allerede nu, at du ikke bryder dig om at sidde på kontor 8 timer om dagen, kan det være et oplagt valg.

Der er desuden også gode jobmuligheder, da langt de fleste faglige områder oplever noget nær konstant efterspørgsel og mangel på dygtige håndværkere. Danmark er desuden et land der er i stor udvikling, med masser af nybyggeri og private personer der bygger nye huse, eller renoverer hvert år.

Håndværkere i Danmark tjener samtidig også en ret fornuftig løn, især når de opnår erfaring og specialisering inden for deres valgte fag. Typisk får en nyuddannet håndværker omkring 30.000 kroner om måneden inden skat. Lønnen afspejler den tekniske viden og de praktiske færdigheder, der er nødvendige for at udføre jobbet.

Senere hen i livet, når man har fået nogle års erhvervserfaring, giver de tekniske fag også god mulighed for at man kan starte sin egen virksomhed op.  Dette giver en ekstra dimension af kontrol og selvstændighed, hvor man kan definere ens egne projekter og bygge ens egen kundebase.

Sidst men ikke mindst, bidrager håndværkere direkte til samfundet ved at opbygge og vedligeholde essentielle strukturer som boliger, skoler og erhvervsbygninger, samt stå i forkant hvad angår den grønne omstilling og bæredygtighed. Dette arbejde giver en følelse af formål og stolthed der er svær at opnå i mange andre brancher.

Overvej dine styrker og svagheder

Når du skal til at vælge hvilken specifik uddannelse, er det en god idé at tænke på hvad du er god til, og hvad du måske helst vil undgå at arbejde med i hverdagen. Selvom en tømrer for eksempel skal kunne noget matematik på skolebænken, er det ofte ikke noget der bruges på daglig bases ude på arbejdspladsen.

Er du mere kreativt anlagt end fysisk, kan det måske være en idé at blive maler eller tøjdesigner, frem for at blive murer eller smed, selvom de alle sammen kan anses som gode jobs hvor du kan få din kreativitet til at blomstre og udfolde sig.

Samtidig er dine interesser også værd at have med i overvejelserne. At blive tømrer kan appellere til dem, der elsker at arbejde med træ og design, mens det at blive elektriker kan tiltrække dem, der er fascinerede af elektriske systemer.

Håndværkere ser ofte de konkrete resultater af deres arbejde, såsom bygninger, installationer eller møbler. Dette står i kontrast til kontorarbejde, hvor resultaterne ofte er mere abstrakte eller baseret på rapporter og strategier.

Håndværkere tilbringer derfor typisk meget af deres tid udendørs, på steder hvor deres færdigheder er påkrævet. Dette skaber et anderledes arbejdsmiljø sammenlignet med kontorarbejdere, der normalt arbejder indendørs i mere strukturerede miljøer.

Gode muligheder for yderligere uddannelse

Overvej også gerne om du ønsker at have muligheder for videreuddannelse senere hen, da nogle uddannelser byder på langt flere karrierevalg senere hen i livet end andre. Det giver derfor en vis sikkerhed, da man har gode muligheder for at vokse med jobbet, og udvikle sig som person med alderen.

For eksempel kan man læse videre til bygningskonstruktør, energiteknolog, byggetekniker, kloakmester, el-installatør, maskinmester, maskiningeniør, logistikøkonom, IT-teknolog, datamatiker, multimediedesigner og meget mere, så længe man har et relevant svendebrev.

Fremtidsmuligheder

Som den sidste gode grund til at blive håndværker, eller vælge en teknisk uddannelse, kan vi nævne muligheden for at være en forkæmper for miljøet. Håndværkere spiller nemlig en afgørende rolle i den grønne omstilling og bæredygtighed.

Flere håndværksmæssige brancher integrerer nu miljøvenlige materialer og energieffektive løsninger. Dette skaber ikke kun mere ansvarlige konstruktioner, men giver også håndværkere mulighed for at være på forkanten og direkte involveret i skabelsen af en mere bæredygtig fremtid.

Og med den teknologiske udvikling bliver håndværksfagene desuden mere integreret med avancerede værktøjer og automatisering. Dette skaber spændende muligheder for dem, der er teknologisk interesserede, da håndværk og teknologi går hånd i hånd i dagens Danmark, med henblik på at optimere produktiviteten og kvaliteten af arbejdet.