Din guide til værktøj og redskaber i løbet af havens fire sæsoner

Haven er for mange danskere deres egen lille oase, der byder på ro og skønhed, og rigeligt med gode minder og familiestunder. Men for at holde den velplejet og frodig, skal du have fat i det rigtige værktøj. 

Uanset om du har haft have og hus i mange år, eller du først lige har sat foden på græsplænen, er denne guide skrevet til dig. Her gennemgår vi nemlig alt det mest nødvendige værktøj som danske husejere får brug for gennem alle fire årstider. God læselyst!

Foråret

Fuglene begynder så småt at kvidre, og det bliver lysere udenfor. Dette er nok en af danskernes foretrukne sæsoner at lave havearbejde i. Det skyldes til dels at vi har holdt os inde i varmen i løbet af vinteren, og til dels, at naturen nu begynder at vågne igen. 

Nogle af de mest anvendte typer redskaber i starten af foråret må siges at være spaden, riven og havesaksen. På denne tid af året er det en god idé at tynde ud i bede og beplantning, såvel som beskære træer der måske er ved at blive lidt for store i skoene.

Samtidig skal der også graves huller til de nye planter, blomster, buske og træer som man har tendens til at lade sig lokke af hos planteskole, ligesom riven er god til at fjerne ukrudt og andre uønskede ting der er blevet afsløret på jorden af den smeltede sne.

Lidt senere er det plæneklipperen der tager over, i takt med at græsset igen begynder at gro hastigt. Man begynder også at sætte fuglemad og foderhuse op i buskadser og krat, hvilket ikke blot sikrer mad til de kære dyr, men også kan hjælpe med skadedyrsbekæmpelse, da fuglene ofte æder insekter samtidig.

Sommeren

På denne årstid er plæneklipperen stadigvæk stort i spil, men nu begynder vandslangen og vandkanden for eksempel også at være vigtige redskaber til at bekæmpe eventuel tørke, og for at sikre planterne og græsplænen får tilstrækkeligt med vand.

En god vandslange er hele investeringen værd, da plast af ringere kvalitet har tendens til at falme ret hurtigt, ligesom de også ofte bliver utætte i løbet af en enkelt sæson eller to. En solid trillebør med et enkelt dæk der kan skiftes er også guld værd på denne årstid.

Den kan både hjælpe med at fjerne det nyslåede græs, men er også nyttig til transport af større mængder jord, gødning eller planter rundt i haven. Skal der plantes ting er det også en god idé med et par gode knæpuder der beskytter kroppen under havearbejde og gør det mere behageligt.

Efteråret

Nu begynder bladene så småt at falde af træerne, og der bliver længere mellem de solrige dage. I starten af sæsonen kan man stadig gøde de sidste afgrøder man dyrker, og det er ofte også nødvendigt med plæneklipperen lidt endnu.

Mange vælger også at give haven den store tur med kantklipperen. Det giver haven et veldefineret udseende ved at skabe skarpe kanter langs bede og stier, og holder som regel indtil foråret hvis man timer det rigtigt.

En løvblæser er et redskab der kan være yderst effektivt, hvis gerne du vil blive fri for tusindvis af gamle og visne blade der ligger og forstyrrer dit udsyn gennem køkkenvinduet. Smid dem gerne over i kompostbeholderen, som på denne tid af året oplever stor brug og er vældigt gavnlig.

Når man arbejder ude i haven på denne tid af året, er det også en god idé med et par ordentlige arbejdshandsker af god kvalitet. De må gerne være vandtætte, og måske endda også forede med lidt tykt materiale, så man ikke får kolde hænder for tidligt.

Vinteren

Når det er koldt udenfor, er det ofte begrænset hvor meget danskeren gider at arbejde i haven. Derfor vælger vi oftest kun det mest nødvendige, som oftest handler om at gøre klar til sne og kulde. Derfor er nogle redskaber der er værd at nævne her, ting såsom materiale til at dække sarte planter. 

En god skovl eller snerydder, såvel som en fornuftig mængde salt er noget som enhver husejer bør have i garagen. Ikke nok med at det rydder indkørslen og stien op til hoveddøren, er det også lovpligtigt at holde sit fortov frit for sne.

Samtidig er dette også sæsonen hvor de fleste vælger at investere i et par gode udendørs støvler eller gummistøvler, såvel som en termodragt eller anden tyk og foret beklædning, der gør det mere behageligt at opholde sig udenfor i kulden.

Ellers foregår det meste af arbejdet indendørs om vinteren, og det er en god tid at rydde op i garagen, og få organiseret alt det værktøj og udstyr i værkstedsvognen, der måske ligger lidt rodet efter nogle travle sæsoner tidligere på året.