De fleste personer er godt klar over hvad en elektriker laver, sådan groft sagt, men i dagens Danmark kan en elektriker arbejde med mange flere ting end bare at trække ledninger og sætte lamper op, så hvis det er en uddannelse du overvejer at følge, eller gerne vil lære om videre uddannelse i branchen, er denne artikel for dig.
Vi vil her gennemgå de typiske arbejdsopgaver som en elektriker kan komme ud for, og også kort komme ind på industrielektrikere og andre lignende uddannelser og jobs der ligger nært elektrikerens. Kort sagt, har vi samlet alt du har brug for at vide lige her. God læselyst!
Arbejdsopgaver for en elektriker
Der findes en række forskellige arbejdsområder for elektrikere i Danmark, da man både kan finde jobs hvor man kører ud til private, men også jobs hvor man arbejder fast på en virksomhed eller på industrianlæg.
Typisk vil en elektriker være ansvarlig for elektriske installationer, vedligeholdelse og reparation af elektriske systemer, uanset om vi snakker privat eller erhverv.
Dertil kommer fejlfinding og diagnose, som er en anden vigtig del af elektrikerens job. Her kan det typisk være når en husejer oplever at strømmen er gået i hjemmet, eller når virksomhedens maskiner ikke fungerer som forventet.
Samtidig arbejder en stigende del af elektrikere også med energiforvaltning. Det betyder kort sagt, at elektrikere hjælper med at optimere energiforbrug hos forbrugere, både private som virksomheder. Det gøres ved at rådgive om, og indkøre forskellige løsninger der hjælper med at reducere miljøpåvirkningen.
Der findes også elektrikere der fokuserer på automatiserede systemer, såsom smart home, eller elektrikere der primært monterer audio/video teknologi til virksomheder med konferencelokaler eller lignende.
Alt i alt, er en elektrikers arbejdsdag sjældent den samme, og det er en branche med en rivende udvikling og rigeligt med forskellige jobmuligheder.
Uddannelse som elektriker
Kravene om at blive elektriker er forholdsvis simple. For at komme på grundforløbet til elektrikeruddannelsen, skal du blot have klaret folkeskolens afgangseksamen eller hvad der svarer dertil, og have et gennemsnit på mindst 2 i både dansk og matematik. Dette forløb tager 6 måneder at gennemføre.
Du skal derefter bestå dette grundforløb med tilpas karakterer, for at blive optaget på hovedforløbet der varer 4 år. Undervejs vil du komme i praktik hos et elektrikerfirma, eller alternativt blive sat i skolepraktik, hvor du får SU og lærlingeløn alt afhængigt af hvor langt i forløbet du er.
Hvis du foretrækker ikke at skulle ud til private kunder, kan du i stedet for elektriker, vælge at blive industrielektriker. Som navnet antyder arbejder man i denne stilling udelukkende i industrien, på fabrikker, eller virksomheder der producerer maskiner og industrianlæg.
Som nyuddannet elektriker, kunne man i 2019 se frem til en gennemsnitlig startløn på 34.944 kr.
Videreuddannelse
Der er også flere retninger du kan vælge for videreuddannelse når du har læst til elektriker. Mange danskere vælger at læse videre til el-installatør, hvilket giver mulighed for en række jobs, heriblandt at starte sin egen virksomhed og servicere private eller erhvervslivet.
El-installatører har typisk lederstillinger, og kan derfor være en attraktiv mulighed for elektrikeren med højere ambitioner. De arbejder desuden primært med stærkstrøm og større anlæg, hvilket vil sige, at det er muligt at arbejde hos større virksomheder og byggefirmaer, såvel som en række internationale muligheder.
Som elektriker er det også muligt at læse til maskinmester, et fag vi også har dækket her på siden. En maskinmester arbejder kort fortalt med større maskineri, såsom turbiner, skibsmotorer og dampkedler, og er ofte ansat de samme steder som en el-installatør, såvel som i den maritime industri.
Fremtidsudsigter
Elektrikere arbejder også med at holde sig opdateret på de seneste teknologiske fremskridt, såsom avancerede styringssystemer, smarte apparater og integreret hjemmeautomatisering. Dette kræver konstant læring og tilpasning for at imødekomme de skiftende behov i det moderne samfund.
Mange elektrikere tager derfor jævnligt kurser, eller opnår certificeringer, inden for andre områder for at øge deres viden, kunne søge en bredere vifte af job, stige i graderne, og høste en større løn.
Det gør, at der ikke findes to elektrikere der er ens, og at man nemt kan specialisere sig inden for de områder som man finder interessant, og ser en fremtid i.
For eksempel er der stort fokus på bæredygtig teknologi i disse dage, og derfor kan elektrikere deltage i projekter, der involverer implementering af energieffektive systemer og vedvarende energikilder, såsom solceller og vindkraft.
Afsluttende ord
Vi håber at du har fundet nogle oplysninger du kunne bruge her på siden, og at du har lært lidt mere om hvad en elektriker laver, og hvordan du kan forvente fremtiden ville se ud hvis du tog denne uddannelse.