Vær med til at sikre en bæredygtig fremtidig med disse grønne karrierer

I takt med der kommer større fokus på vores klima og miljø, er det også vigtigt at håndværkerfagene følger med. Derfor har der gennem det sidste årti været stor udvikling på denne front, og i dag findes der en lang række uddannelser og jobs man kan vælge for at være med til at sikre en grøn og bæredygtig fremtid.

Så hvis du overvejer et karriereskift, eller hvis du er på udkig efter en uddannelse der giver god samvittighed og masser af fremtidsmuligheder, så læs endelig videre. Denne guide har nemlig til formål, at dække over nogle af de mest populære og interessante muligheder du har i Danmark. God læselyst!

Byggeri og Anlæg

Det er ikke kun i naturen der er grønne jobs af håndværksmæssig karakter. I byggebranchen og blandt håndværkerfag finder man også en række af disse. For eksempel inden for byggeri og anlæg, hvor man kan fokusere på de grønne byggemetoder og konstruktioner der er energieffektive.

Ved at arbejde inden for dette fag, kan man være med til at præge de næste generationer i form af deres levestil og livskvalitet, og sikre at nybyggeri fremstår grønt og naturligt. Og ved at implementere bæredygtige og energieffektive bygninger, kan man også bidrage til skabelsen af mere bæredygtige bymiljøer, der fremmer en sund og harmonisk levevis for de kommende generationer.

Energisektoren

Uanset om du vælger at læse til elektriker, VVS’er eller lignende, er der mange grønne muligheder i disse fag. For eksempel har vi som Danskere de sidste par år fået øjnene op for de effektive luft-til-luft varmepumper, der er økonomisk effektive, og samtidig skåner miljøet relativt succesfuldt, når det gælder opvarmning af vand og hjem.

Det kan også ses på antallet af solceller som flere og flere danskere hvert år vælger at få monteret på deres parcelhuse og fælles lejligheder, der er med til at fjerne en del af forbrugt af fossile brændstoffer, og i stedet skabe en mere bæredygtig produktion af strøm og energi.

Som de fleste danskere er klar over, findes der også flere store og internationale vindmølle virksomheder i Danmark. Vi er helt i front hvad angår produktion af strøm fra vind, og det er noget som resten af verden gerne vil eksportere. Ved at vælge en karriere i dette felt er du næsten garanteret jobsikkerhed i mange årtier fremadrettet.

Gartner

Mange gartnere er i dag en del af den grønne omstilling på baggrund af deres nære forhold til naturen. Ved at vælge de bedste planter og træer til at bekæmpe udledning af CO2 på en naturlig måde, kan du gøre dit for at sikre en mere bæredygtig fremtid.

Ved at rådgive private husejere om valget af fauna i deres haver, såvel som virksomheder der får anlagt nye grønne områder, kan du hjælpe med at fremme en biodiversitet og give nye bosteder til truede dyrearter, såsom sommerfugle, bier og en lang række insekter.

Landmand

Økologisk landbrug har vundet stort indpas blandt danskerne gennem de seneste få årtier, og det ser kun ud til at fortsætte i popularitet. Som landmand har man et ansvar, ikke blot for den jord man selv dyrker, men også for hvad der udledes i spildevandet og lignende, noget som uddannelsen eksempelvis fokuserer på i forhold til vandforvaltning.

Samtidig kan landmænd, ved at vælge afgrøder der trives ved rotation, eller andre afgrøder der forbedrer jordens sundhed og struktur, og ved at vælge kemikalier og kunstgødning fra, hjælpe klimaet med at blive mere bæredygtigt, og samtidig tage sig godt betalt i form af en højere pris for deres økologiske afgrøder.

Skov- & Natur

Et arbejde i skov- og naturstyrelsen eller lignende offentlige stillinger er ofte på forkant med den grønne omstilling. Gennem politiske reformer og nye arbejdsgange, kan man her arbejde med bæredygtig skovforvaltning.

Men der er også tale om naturgenoprettelse, i form af restaurering af naturområder og vådområder for at styrke økosystemet ved hjælp af genplantning. Samtidig arbejder disse ansatte også med beskyttelse af truede arter og ansvarlig forvaltning af vildt.

Andre nævneværdige områder

I dag findes der efterhånden grønne karrieremuligheder i langt de fleste arbejdsområder, og der er derfor også et væld af andre fag, hvor man kan bidrage til en bæredygtig fremtid. Inden for transportsektoren kan man eksempelvis specialisere sig i elektriske køretøjer eller arbejde med udviklingen af mere energieffektive transportløsninger. 

I den maritime sektor er der fokus på grøn skibsfart og alternative brændstoffer, som i forvejen er en af de mest miljøvenlige måder at transportere store mængder gods på, men som der konstant forskes i at gøre endnu mere effektivt. Læs eksempelvis mere om at blive maskinmester her på siden, for at finde ud af om denne karriere kunne være noget for dig.