Sådan vælger du den rigtige boremaskine eller skruemaskine

De fleste danske hjem har efterhånden en fornuftig bore- eller skruemaskine derhjemme. Disse to typer værktøj hører da også til de absolut mest anvendte for den gennemsnitlige dansker, da man kan bruge dem til et væld af forskellige opgaver i hjemmet, og de ligger derfor sjældent bare og samler støv som meget andet værktøj.

Men der er stor forskel mellem kvaliteten på forskellige mærker, og skal du have en boremaskine med slagbor? Skal du vælge mellem 12 volt, 18 volt eller noget helt tredje? Hvis ikke du er håndværker kan det ofte være svært at vide hvilken model man skal vælge, når man shopper i byggemarkedet eller på nettet. Derfor har vi skrevet denne guide til at hjælpe dig godt på vej. God læselyst!

Forskellen mellem skruemaskiner og boremaskiner

Lad os først og fremmest slå fast, at der er en forskel på skrue– og boremaskiner. Som navnet antyder, bruges en skruemaskine til at skrue, og en boremaskine borer huller. 

Dermed ikke sagt at man ikke kan bruge den ene maskine til 

det andet, især ikke på de større modeller med rigelig kraft og mulighed for finjustering af hastighed og moment.

Skruemaskiner

Når du skal vælge skruemaskine, bør du overveje hvilke opgaver du primært ønsker at udføre. Drejer det sig om at skrue IKEA møbler sammen kan du godt nøjes med en mindre type, mens det kræver lidt mere kraft at skulle kunne bruge den til at bore i metal eller mursten for eksempel.

Vi anbefaler samtidig, at du vælger en skruemaskine hvor du kan justere omdrejningerne, og eventuelt også momentet, da dette giver dig bedre kontrol over forløbet, og på den måde mindsker antallet af fejl når du skifter mellem forskellige typer skruer og materialer.

Batteristørrelse

Hvad angår skruemaskiner, er de typisk enten drevet af 12V eller 18V batterier. Som tommelfingerregel kan man regne med, at et 18V batteri leverer mere kraft og moment end 12V batterier, de vejer og fylder dog også gerne mere.

Det vil knibe at bore i vægge med mange 12V batterier, hvor et 18V batteri ofte godt kan klare mursten eller beton, såfremt man anvender det korrekte bor og tager sig god tid.

Omvendt holder et 12V batteri ofte længere tid og vejer mindre, hvilket især er en fordel til opgaver der ikke kræver at man konstant skruer, og er derfor et populært valg til gør-det-selv folk i hjemmet. 

Tilbehør

Ofte vil man anvende såkaldte bits sammen med en bitsholder, når man bruger en skruemaskine. En bit er spidsen som man bruger til at skrue med, og kan være udformet med en række forskellige hoveder, for eksempel:

  • Stjerneskruetrækker
  • Flad skruetrækker
  • Torx
  • Hex/Unbraco

Nogle bits er magnetiske, hvilket er ret smart, da de på den måde kan bruges til vinkler og andre besværlige steder, uden at skruen ryger af under arbejdet.

En bitsholder er som navnet antyder, en simpel anordning, der har til formål at være mellemled mellem den enkelte bit, og skruemaskinen. Nogle bitsholdere har en lås, der gør det nemmere at bruge den ønskede bit uden at den ryger af i tide og utide.

Boremaskiner

En boremaskine er typisk egnet til primært at benyttes sammen med bor af forskellige typer. Nogle boremaskiner har en ekstra funktion, der gør dem til en slagboremaskine, som ikke skal forveksles med en borehammer. 

Almindelig boremaskine

En almindelig boremaskine er designet til at bore huller i forskellige materialer som træ, metal og plast. Den har ofte en justerbar hastighed og momentkontrol og bruges primært til lette opgaver og skruning.

Slagboremaskine

En slagboremaskine kombinerer bore- og slag-funktioner og er velegnet til at bore i hårde materialer som murværk og beton. Den genererer en bevægelse der hamrer samtidig med den borer, hvilket gør den ideel til opgaver, der kræver mere kraft.

Borehammer

En borehammer er en kraftfuld værktøjsmaskine designet til tunge opgaver som boring i beton, sten og murværk. Den anvender roterende bevægelse i kombination med den samme type hamrende bevægelse fra en slagboremaskine, for at levere betydelig kraft og effektivitet ved arbejde med hårde materialer.

Bor til boremaskiner

Der findes bor til gips, beton, træ, mursten, metal og mange andre materialer. Selvom man i nogle tilfælde godt kan anvende et murbor til træhuller, er det ikke anbefalet, da det slider unødvendigt på boret. Samtidig kan man i nogle kombinationer også slide på boremaskinen. 

Derfor er det en god idé at have et godt sortiment af forskellige bor liggende klar derhjemme, så man altid er klar til opgaven med det korrekte udstyr.

Batteristørrelse

Typisk er boremaskiner på 18V eller mere, mens man også kan finde kraftige udgaver der kører på ledning via 230V nettet. Det skyldes, at de kræver mere strøm og energi, end de mindre krævende skruemaskiner vi tidligere har omtalt.