Sådan vælger du det rigtige el værktøj til enhver opgave

Hvis du vælger det rigtige el værktøj til det arbejde du skal udføre, kan det gøre opgaven nemmere, hurtigere og mere præcis, så du får det resultat du har gået og håbet på. Men hvordan vælger man så det rigtige el værktøj?

I denne artikel kommer vi ind på en række faktorer der alle spiller en rolle når du står nede i byggemarkedet, eller shopper på nettet efter det næste stykke værktøj du skal indkøbe. Så hvis du gerne vil have lidt mere konkret information omkring hvad det er du skal overveje, kan du med fordel læse videre!

Formålet

Overvej den specifikke opgave du skal bruge værktøjet til. Forskellige værktøjer er designet til forskellige opgaver. For eksempel er en rundsav bedre til at skære store plader af krydsfiner, mens en stiksav er bedre til at skære kurver og indviklede former.

Hvis du skal bore huller i træ, kan du bruge en boremaskine uden ledning. Men hvis du skal bore gennem beton eller murværk, bør du bruge en borehammer med ledning da man med en borehammer får mere slagkraft.

Hvis du har brug for at skrue mange skruer i, er en batteridrevet slagskruemaskine det bedste valg. Den har mere kraft, drejningsmoment og hastighed end en batteridrevet boremaskine, hvilket gør den mere effektiv til dette arbejde.

Effekten

Når det kommer til effekten bør du kigge efter et værktøj der har den rette effekt til den specifikke opgave du skal bruge det til. Mere kraftfuldt værktøj kan klare hårdere opgaver, såsom at skære gennem tykkere materialer eller bore gennem hårdere overflader, men de er også typisk tungere og dyrere.

Når du overvejer effekten er det vigtigt at se på værktøjets motorstørrelse og effekt. En boremaskine med ledning med en motor på 7A vil have mere kraft end en boremaskine med en motor på 5A. På samme måde vil en akku-boremaskine med et 20 volts batteri have mere kraft end en med et 18 volts batteri.

En anden ting du skal overveje er typen af strømkilde, altså om værktøjet skal være med eller uden ledning. Værktøj med ledning har en konstant strømforsyning og er godt til tunge opgaver, mens batteridrevet værktøj har en begrænset strømforsyning og er bedre egnet til lette opgaver, eller når du skal bevæge dig rundt.

Størrelsen

Når du overvejer størrelsen og vægten af el værktøj, er det vigtigt at tænke på, hvordan værktøjet skal bruges, og hvor let det skal være at håndtere.

Et let værktøj er ofte nemmere at håndtere og manøvrere, især når du arbejder i trange rum eller over hovedet. Det gør dem ideelle til opgaver, der kræver præcision, f.eks. detailarbejde eller færdig tømrerarbejde. Værktøj der ikke vejer meget er dog ikke nødvendigvis lige så holdbart som tungere værktøjer, og de kan muligvis ikke klare tunge opgaver eller tåle hyppig brug.

Tungere værktøjer er derimod typisk mere holdbare og kan klare hårdere opgaver. De er også mindre tilbøjelige til at vibrere, hvilket gør dem mere behagelige at bruge i længere perioder. De kan dog være vanskeligere at håndtere og manøvrere, og de kan være trættende at bruge i længere perioder.

Funktioner

En anden væsentlig ting at overveje, er i forhold til funktionerne på el værktøjet. Der findes mange moderne funktioner der kan gøre dit arbejde lettere og mere præcist. 

For eksempel leveres mange typer el værktøj  med justerbare hastigheder, som giver dig mulighed for at ændre værktøjets hastighed afhængigt af opgaven. En langsommere hastighed vil ofte give dig mere kontrol, mens en højere hastighed vil give dig mulighed for at udføre opgaven hurtigere.

Det kan også være du har brug for en laser til at guide dit snit eller din boring. Nogle typer el værktøj udsender en synlig laserstråle på overfladen, hvor snittet eller rillen skal laves. 

Mærke

Alt afhængigt af hvor ofte du forventer at skulle bruge dit nye el værktøj, kan du vælge at købe det billigste på markedet, eller ofre lidt mere og købe et produkt fra et mærke der er kendt for høj kvalitet. Dewalt, Ryobi, Makita eller Milwaukee er for eksempel fire gode mærker, der både er kendt for kvalitet på deres produkter. De koster lidt mere end de billigere mærker såsom Parkside, men kan også holde i mange år.

Hvis du blot skal bore et par få huller om året kan man ofte klare sig med de billigere boremaskiner, men forventer du at skulle bore flere gange om måneden, kan det på sigt være billigere at købe et bedre produkt, da du undgår at slide det op for hurtigt.

En anden overvejelse kan være i forhold til batteridrevne el værktøjer. Hvis du allerede har et el værktøj fra et kendt mærke med batteri og oplader, kan det være du kan benytte disse til det nye værktøj hvis du vælger et i samme mærke. Husk dog at tjek inden du køber.

Pris

Når det kommer til prisen på el værktøj, er det vigtigt at sammenligne priser på tværs af forskellige mærker og modeller, for at sikre at du får mest muligt for dine penge. Udover de ovenstående faktorer, der alle spiller en rolle på prisen, er det også vigtigt at overveje et par andre ting. 

Du bør derfor medregne el værktøjets langsigtede omkostninger, såsom udskiftningsdele, vedligeholdelse og holdbarheden på produktet. Det kan også i nogle tilfælde være værd at overveje om det kan betale sig at købe et lidt dyrere produkt, hvis det har en bedre eller længere garanti.

Konklusion

I sidste ende er det vigtigt at overveje de ovennævnte faktorer, og på baggrund af dit behov derefter vælge et værktøj der opfylder dine krav for et perfekt resultat. Held og lykke!