Har du nogensinde været forbi en bekendt der bare har de flotteste vægge eller hvidmalede døre? Og har du nogensinde selv prøvet at gøre kunsten efter, men slet ikke formået at hamle op med samme kvalitet? Så skyldes det formentlig valget af dit udstyr, såvel som de overvejelser du allerede gjorde dig, inden du gik i gang med at male.
I denne artikel vil vi komme ind på alt hvad du har brug for at vide omkring dine maleropgaver, så du kan få det perfekte hjem du altid har drømt om, uden de store omkostninger som en professionel maler medfører. God læselyst!
Før du begynder
Allerede inden du dypper penslen i malerbøtten, er der en række ting du bør have styr på. Først og fremmest bør du nemlig forberede den eller de overflader der skal males. Alt afhængigt af materialet du vil male, kan det være at slibe træpanelet eller døren, spartle gipsvæggen glat og jævn, eller sætte væv på væggen eller loftet på en professionel måde.
Uanset hvor dyr en maling og pensel du køber, vil dit arbejde nemlig aldrig blive 100%, medmindre du har klargjort overfladen korrekt. Nedenfor har vi en kort oversigt over de mest typiske overflader som danskerne maler i hjemmet. Brug dog gerne lidt mere tid på at undersøge flere detaljer om den type du skal male, for at sikre det bedste resultat.
Sådan forbereder du overfladen
- De fleste overflader skal først rengøres grundigt, for at fjerne snavs, fedt, støv og eventuelle rester af olie fra fingrene og lignende. På denne måde vil du opnå et bedre resultat, da der ikke er noget tilbage på overfladen som skaber en kemisk reaktion med malingen.
- Derefter bør du afdække alle de overflader som ikke skal males, såsom hængsler, dørhåndtag og vinduer på lågerne. Det siger sig selv, at jo mere tid du bruger på at maskere med malertape, jo bedre resultat vil du få i sidste ende.
- Har du store eller små huller fra ting du har boret i væggen, gamle skruer eller uheld, er det en god idé at putte en klat spartelmasse ind i skaden, og lade den størkne en smule inden næste trin.
- Nu kommer det som de fleste vælger at undlade, nemlig at slibe overfladen pæn og glat. Det er dog en kritisk del af ethvert professionelt malerarbejde, da dette sikrer at lyset reflekterer malingen jævnt, at der ikke kommer skygger eller fordybninger. Du behøver ikke altid at slibe overfladerne, såsom hvis du har en glat gipsvæg, men især på træ kan det være en nødvendighed for at få det bedste resultat.
- Sidst men ikke mindst, kan du vælge at anvende en grundmaling. Dette sikrer, at malingen hæfter godt og giver en jævn farve, men er ikke 100% nødvendigt i alle tilfælde. Dog er det især en god idé hvis den originale farve er markant anderledes i nuancen eller farven fra den maling du skal til at male med. For eksempel når du går fra røde låger til hvid.
Valg af udstyr og maling
Når først det indledende arbejde er udført, er det forholdsvis nemt at male overfladen og få et rigtig flot resultat, som dine venner og naboer vil misunde. Der er dog stadig et par overvejelser du bør gøre dig, nemlig kvaliteten på både malingen, såvel som penslerne eller malerullerne.
Det er ofte fristende at købe de helt billige pensler, især til mindre opgaver. Dog skal man være opmærksom på, at disse tit mister nogle af deres børster, hvilket giver spor i malingen, og hvis ikke du fjerne de enkelte hår, kan det også se dårligt ud når malingen størkner.
Ruller af lav kvalitet efterlader ofte fnug og fibre på overfladen hvor man har malet, hvilket giver et ujævnt resultat, som især er synligt når solen skinner eller man har tændt lampen og lyset står lige på.
Dog kan man faktisk godt få ret gode resultater med begge disse typer udstyr, så længe man er ekstra opmærksom på udfordringerne, og at man bruger mere tid på at kæle om detaljerne. Det hjælper også at have godt med lys på når du maler, så du bedre kan se eventuelle fejl og områder der ikke er helt gode endnu.
Omvendt er det hurtigere og nemmere at male med pensler og ruller af en bedre kvalitet, og de føles som regel også bedre at holde på i længere tid, hvilket gør at man ikke får krampe eller ondt i håndleddet når der skal males mange kvadratmeter på en gang.
Hvad angår billig maling, er det typisk svært at sige alt afhængigt af det enkelte mærke. Men ofte oplever folk at billig maling kommer med mindre variationer i farvetonen, især når man ikke blot maler hvide vægge, og dækningen er sjældent lige så god, så man skal ofte male to eller tre gange.
En maling af høj kvalitet er typisk mere konsistent i farven, hvilket betyder at du får et flottere resultat, der ikke ser underligt ud når det er tørret. Samtidig kan du også nøjes med en mindre bøtte, da denne type maling ofte dækker meget bedre.