Den ultimative guide til digitalt værktøj

Digitale værktøjer er blevet en integreret del af vores liv, uanset om vi arbejder, lærer eller blot holder kontakten med venner og familie. Der er så mange digitale værktøjer til rådighed, at det kan være overvældende at vide hvilke værktøjer man skal bruge, og hvordan man bruger dem effektivt.

I denne ultimative guide vil vi se nærmere på nogle af de mest populære digitale værktøjer, og hvordan de kan bruges til at gøre dit liv lettere. Så hvis du gerne vil lære lidt mere omkring de forskellige typer af digitale værktøjer, hvad der egentlig findes på markedet, såvel som hvordan de anvendes, kan du læse mere nedenfor. God læselyst!

Hvad er et digitalt værktøj?

Et digitalt værktøj er typisk et software program, en mobil app, eller en online tjeneste der kan bruges til at udføre en række forskellige opgaver for at lette den manuelle arbejdsbyrde. Det kan for eksempel handle om produktivitet, kommunikation, lagring af filer, sociale medier, online læring, design, analyse, markedsføring og meget mere. 

Digitale værktøjer er designet til at gøre vores liv lettere ved at automatisere opgaver, komme med oplysninger fra nettet, lette kommunikationen mellem personer og meget mere. Der er typisk adgang til dem via internettet og de kan ofte bruges på en computer, tablet eller smartphone. 

Digitale værktøjer findes som nævnt i mange forskellige udgaver og former. Fra de værktøjer man tilgår via en hjemmeside med log ind, til mobile apps, desktop programmer og mange flere typer. 

Brugen af digitale værktøjer er blevet en fast bestanddel af den moderne verden, der giver folk mulighed for at gøre deres arbejde mere effektivt, lære nye færdigheder, komme i kontakt med andre og meget mere. Og i takt med at danskerne i stigende grad anvender ny teknologi, kommer der nok kun flere og flere digitale værktøjer i fremtiden.

Aula som eksempel

Danskere der har børn i folkeskolen kender allerede til det digitale værktøj kaldet Aula. Dette system gør det muligt for lærere og forældre at kommunikere via en app, ligesom forældrene kan følge med i deres børns skolegang, se opslag fra andre forældre og meget mere. 

Redskabet har gjort at lærerne har mere tid til at undervise eleverne, graduere opgaver og generelt bruge tid på børnenes skolegang, frem for at være i dialog med enkelte forældre omkring episoder i frikvarteret eller lignende. 

Samtidig har forældrene fået en nem og hurtig måde at kunne få indsigt i børnenes dagligdag på, uden at skulle booke tid hos skolen eller møde op til forældremøder. Det er altså et værktøj der især frigør ressourcer, men også gør det mere overskueligt for alle involverede.

Den ultimative liste over digitalt værktøj

Nedenfor har vi samlet en lang liste over nogle af de mest populære digitale værktøjer i verden, såvel som i Danmark. Det giver dig et hurtigt overblik, og forhåbentlig inspiration til hvordan du kan forbedre et eller flere punkter i dit eget liv. 

Produktivitetsværktøjer

Hvad angår produktiviteten på arbejdet kan værktøjer som Trello, Asana og Evernote være fantastiske redskaber, der hjælper dig med at forblive organiseret og til at bevare overblikket over dine opgaver.

Disse værktøjer giver dig mulighed for at oprette lister over kommende opgaver, indstille påmindelser, skrive med kollegerne uden at skulle holde møder, såvel som til at holde styr på deadlines.

Kommunikationsværktøjer

Værktøjer som Slack, Zoom og Skype er gode til at holde kontakten med kolleger, venner og familie. Disse værktøjer giver dig mulighed for at holde virtuelle møder, sende beskeder og foretage opkald. Mange bruger dem privat, men de er også begyndt at blive anvendt mere i virksomheder, især efter flere folk har fået hjemmearbejde og man ikke ser kollegerne ligeså ofte.

Værktøjer til lagring i skyen

De fleste af os benytter allerede de såkaldte Cloud værktøjer, enten på arbejdspladsen eller i hjemmet. Har du en Apple telefon eller computer, bruger du formentlig allerede iCloud, og har du en android bruger du måske Google Drive. 

Disse værktøjer giver dig mulighed for at gemme dokumenter, fotos og videoer i skyen, så du kan få adgang til dem fra hvor som helst. De har gjort det nemt at dele filer med folk fra hele verden, og deres popularitet har gjort at de fleste kender til dem allerede.

Værktøjer til sociale medier

Selvom man måske ikke i første omgang ville tro det, er tjenester som Facebook, Instagram og Twitter faktisk også en type digitale værktøjer. Disse tjenester er gode til at hjælpe personer med at holde kontakten med venner og familie. Disse værktøjer giver dig mulighed for at dele opdateringer, fotos og videoer og holde dig opdateret om, hvad der sker i verden.

Læringsværktøjer

Værktøjer som Coursera, Udemy og Khan Academy er gode til at lære nye færdigheder. Disse værktøjer tilbyder en bred vifte af kurser og vejledninger, så du kan lære alt fra programmering til madlavning. Aula er som nævnt et godt dansk eksempel på et digitalt værktøj omkring læring, men har endnu ikke indbyggede kurser eller lignende.

Designværktøjer

Værktøjer som Canva, Adobe Illustrator og Sketch er gode til at skabe professionelt udseende design. Disse værktøjer giver dig mulighed for at skabe grafik, logoer og andet visuelt indhold, mange gange med en gratis prøveperiode eller lignende. 

Ofte kan du følge en udførlig guide på internettet og uden forudgående kendskab skabe resultater af høj kvalitet. Disse værktøjer er et godt eksempel på hvordan digitale redskaber kan gøre de kreative områder mere tilgængelige for alle og enhver.