De fleste nybyggede hjem og renoveringsprojekter involverer i dag gips på de indvendige vægge. Det skyldes at materialet er forholdsvis billigt, det er let at arbejde med, og man kan få et perfekt resultat, selv uden at have en håndværksmæssig baggrund. Men det kræver dog at du kender et par grundlæggende principper.
Så i denne artikel vil vi hjælpe dig godt på vej, så du kan reparere eller opsætte gips som en professionel, og få din spartelmasse til at blive plan og jævn, uanset om du arbejder på gipsloft eller gipsvæg i hjemmet. God læselyst!
Hvad bruger man gipsplader til
Før vi kommer for godt i gang, er det en god idé at gøre det klart hvilke opgaver som gipsplader er egnede til. For eksempel er det en perfekt løsning til at lave vægge og lofter med indendørs, men derimod ikke til at bruge udvendigt. Gipsplader er nemme at installere, skære til og justere, de vejer ikke alverden, og så er de forholdsvis billige i indkøb. De kommer allerede med en fin og jævn overflade, der er nem at sætte væv eller tapet på, og derefter klar til maling.
Men gips kan også bruges til at reparere vægge eller lofter med skader, også selvom det originale materiale ikke er gips. Hvis du har et hul i væggen, kan du ret simpelt anvende et stykke gips der passer, og derefter spartle rundt om kanterne, vente til det tørrer, og så slibe spartelmassen ned, så den er plan med resten af væggen.
Mange folk bruger også gipsplader til at lave nedsænkede lofter, uden at fjerne det eksisterende loft der sidder der. Dog skal man være opmærksom på diverse regler om dette, især hvis du vil have indbyggede lys som spots.
Har du et kedeligt rør der ødelægger det æstetiske look i dit hjem, kan du også anvende en billig gipsplade til at bygge en kasse rundt om røret, og på den måde skjule rør eller andre uønskede emner man ikke kan fjerne helt fra boligen.
Værktøj og materialer til at arbejde med gips
En fordel med gips, er at man ikke har brug for en masse kompliceret værktøj og udstyr. Faktisk kan man komme langt med blot en hobbykniv og en lineal eller anden lige kant som på et vaterpas.
Nedenfor har vi lavet en hurtig oversigt over de mest nødvendige ting du skal bruge for at komme godt i gang.
- Hobbykniv
- Lineal, vaterpas eller et andet langt og lige redskab
- Flad spartel
- Spartelmasse til gips
- Montagelim
- Slibepapir
- Klæbemiddel
- Væv eller tapet
- Maling
- Eventuelt også en stiksav
- Gipsskruer
- Skruetrækker eller skruemaskine
Sådan skærer man gipsplader til
Når du har opmålt hvor stor pladen skal være, kan du tegne med blyant eller kuglepen direkte på gipsen der hvor dit snit skal foretages.
Derefter kan du føre linealen op til mærket, og så skære med hobbykniven langs afmærkningen. Bemærk, at du ikke behøver trykke kniven helt i dybden, og tag dig god tid for at få en så lige linje som muligt.
Derefter kan du lave flere gentagne snit langs den markerede linje, for gradvist at komme dybere ned. Når du har lavet 2-3 snit, er det muligt at knække pladen af, ved forsigtigt at bøje pladen langs hele snittet. Det resulterer i et rent snit hvis gjort korrekt.
Nogle gange kan der forekomme lidt ujævnheder langs kanten, så inspicer snittet og brug hobbykniven til at få kanten nogenlunde pæn inden du skruer pladen fast.
Skal der laves mange snit, eller skal du lave runde udskæringer og andre detaljer, kan det godt betale sig at investere i en stiksav, da dette gør arbejdet lettere og hurtigere. Bemærk dog at vælge den rigtige type klinge til stiksaven, for at få de bedste resultater.
Sådan monterer man gipsplader
- Når dine gipsplader er blevet skåret til i de rigtige mål, er det tid til at montere dem. Dette gøres typisk med gipsskruer, der skrues fast i træstolper eller stålprofiler. Dette er de typiske materialer der anvendes til gips, da de er hurtige at sætte op og forholdsvis billige i indkøb.
- Når du skruer gipspladerne fast, er det en god idé at holde nogenlunde samme afstand mellem gipsskruerne hele vejen rundt om pladen, for at sikre pladerne ikke flytter sig eller bøjer sig med tiden. Når du skal skrue flere gipsplader op samme sted, skal der være cirka 2-4 mm mellemrum mellem hver plade.
- Når alle pladerne er monteret, er det tid til at spartle mellemrum mellem pladerne, samt andre steder hvor der er ujævnheder eller dårlige afslutninger. Se på den type spartelmasse hvor længe den skal tørre, inden du kan slibe spartelmassen jævn og flot.
- Nu er du klar til at påføre klæbemiddel til tapet eller væv, eller hvad du ellers ønsker at beklæde gipspladerne med. Påfør den anbefalede mængde klæbemiddel på hele bagsiden glasvævet eller tapetet, og sæt det derefter nænsomt på gipspladen. Brug en ren spartel eller gummiskraber til at fjerne luftbobler eller ujævnheder.
Det var alt! Nu er du klar til at male dine nye vægge eller lofter i den ønskede farve, og nyde dit flotte arbejde. Godt gået!